Frankfurt/Oder, Cottbus
4-6 maj 1984

Ett glatt gäng på tretton raska resenärer samlades den 4 maj 1984 på Malmö C för den årliga resan till vårt demokratiska grannland i söder. Resan ned till den demokratiska vänstaten gick bra, både i sitt- och sovvagn. I stället för MS Trelleborg fick vi i år åka med vår gamle favorit MS Rügen, som förutom att, till allas överraskning, erbjuda växlingsmöjlighet ombord, saluförde Whisky för 32,95 flaskan! Så här inleder Lennart Wärje sin krönika i Koltåget nummer 3/84.

  Efter ankomst till Berlin åkte delar av sällskapet spårvagn från Berlin centrum till Rahnsdorf för att sedan ta S-bahn till tåget mot Frankfurt/Oder. Bilden till höger visar en enriktnings Rekovagn på linje 21 i Friedrichshagen.
Berlin - Rekovagn på linje 21,
©PG Andersson 1984
   
     
  Vi bytte tåg i Berlin och fann oss vid 11 tiden i Frankfurt (an d O). Den sedvanliga stillheten i detta demokratiska land förekom dock inte här då ett stort antal FC Magdeburg fans kommit hit för att se sina idoler möta Vorvärts. Stadens spårvägsnät besågs och befanns inte vara alltför lustigt. Stora delar var visserligen nybyggda, men vad hjälper det med Gothavagnar som skumpar fram på ett nästan meningslöst sätt.
LW, Koltåget 1984
Frankfurt/Oder - Lebuser Vorstadt,
©PG Andersson 1984
   
     
Större uppmärksamhet ägnades istället åt gränsen till Polen och sällskapets gränsolog jublade vilt när han kunde omfamna en gränsstolpe. Staden i övrigt var inte alltför trivsam, speciellt som andra världskrigets bombningar och den därpå följande underliga återuppbyggnaden lämnat staden utan centrumbildning.
LW, Koltåget 1984
 
    ©PG Andersson 1984

Färden till Cottbus gick dessvärre inte förbi orten med det charmerande namnet Eisenhüttenstadt. Vi kom dock till Cottbus i alla fall och de i sällskapet som varit med redan 1978 upptäckte raskt att en ny järnvägsstation hade byggts och att trafiken nu till stor del bedrevs med Tatravagnar, en vagntyp som gör att Gothavagnarna kan hälsa hem.

  Efter söndagens frukostpoängberäkning avvek större delen av sällskapet för hemfärd med eftermiddagståget från Berlin. Fem tappra trotsade tåligt regnet och begav sig ut i Cottbus. Hela Cottbus när åktes (förutom den sedvanliga biten Schienenersatzverkehr) och sällskapets geograf (tillika gränsolog) lockade ut oss på promenader mellan ändstationer genom gamla ruffiga kvarter. Han chockades svårt när vi helt plötsligt stod i korsningen mellan två gator som enligt kartan är parallella! Han förklarade dock att kartan var riktig och det var vi som stod fel!
Cottbus - Madlow, ©PG Andersson 1984    
     
  Hemfärden gick via Berlin där vi åkte spårvagn från Schmökwitz till Dimitroffstrasse där vi intog middag på klassiska restaurang U-Bahn. Väl framme i Malmö måndagen den 7 maj insåg vi att inga hinder är för stora för att resa till den demokratiska bit av världen där vi tillbringat en trevlig helg.
Berlin - Brandenburger Tor,
©PG Andersson 1984
   

-

Åter till Resor till DDR

-

Senast uppdaterad 11 december 1999

Samtliga bilder och text (om inte annat anges) ©PG Andersson, 1999