Brandenburg, Potsdam
7-9 maj 1982

Vid samlingen på Malmö C den 7 maj meddelade den individuella resans reseledare att övernattning skulle ske i Berlin, huvudstad i TDR, och inte i Potsdam som planerat. Reseledaren hade blott fått hotellets namn, men då bl a undertecknad visste var Hotel Metropol är beläget löste sig raskt problemet. LW

  Efter sedvanlig valutaväxling förpassade vi oss till Brandenburg där fåfänga försök gjordes att inköpa en karta över staden. Det meddelades oss att dessa var slut för "tillfället". Vi hade dock naturligtvis Modern Tramway's utmärkta handledning med oss och vi kastade oss taskt på linje 1, en motsvarighet till linje 4 i Gotha. LW
Brandenburg, Kirschmöser, ©PG Andersson 1982    
  Strax före ändstationen Kirschmöser passerade linje 1 genom Plaue på riksväg 1. Gatorna är så smala att linje endast kunde vara enkelspårig vilket ledde till intressanta trafikhändelser.
Brandenburg, Plaue, ©PG Andersson 1982    
  De trånga gatorna i Plaue lockade till flera foton. När vi lämnade Plaue åkte vi sedan större delen av spårvägsnätet i Brandenburg. Den grupp undertecknad hörde till avsåg att ta nattåget hem från Berlin på sönadgkvällen. Detta medförde att lördagen kunde ägnas åt Brandenburg, medan söndagen veks åt Potsdam.
Brandenburg, Plaue, ©PG Andersson 1982    

Större delen av resedeltagarna åkte dock hem med dagtåget på söndagen vilket gjorde att man fick besöka såväl Brandenburg som Potsdam på lördagen. På lördag kväll strålade vi åter samman. Klockan var nu emmellertid 22.30 vorden och vi rumlade ut på Friedrichstrasse för att få något till livs. Kl 23.15 fick vi äntligen mat på Cafe Opera invid Unter den Linden. Vid det laget var flertalet av sällskapet halvt medvetslösa av hunger. Efter god mat och några glas Bärenblut kände vi oss dock mogna för att ta en flukt på discot i samma hus. Några schyssta brallisar hittade vi dock inte utan vi återvände till vårt mysiga hotell.

 

Gruppen som besökte Potsdam på söndagen vandrade först runt i centrum där bl a den fina stadsporten Nauener Tor finns bevarad. I närheten av denna port finns även byggnader med holländsk förebild som vi studerade. Andra kulturella utflykter var till slottet Sanssouci.

Potsdam - Nauener Tor, ©PG Andersson 1982    
 

Delar av centrala Potsdam förstördes under eller efter kriget. Bl a platsen för slottet hade efter kriget fått en något mindre trevlig utformning. De typiska östbyggnaderna efter sovjetisk förebild höjer inte stadsbilden!

Potsdam - fd Schlosspl, ©PG Andersson 1982    
 

I norr gick 1982 spårvägen till Kapellenberg, ett område med fina villor som dock med åren hade förfallit. Spårvägen gick i enkelspår längs en gata där beläggningen kunde varit bättre.

Potsdam - Kapellenberg, ©PG Andersson 1982    
 

Från den fd S-bahnstationen i Babelsberg utgick en av två trådbusslinjer i Potsdam. Linjen som gick åt norr vända mycket nära gränsen till Westberlin, vilket ju var spännande för den medföljande kulturgeografen!

Potsdam - Babelsberg, ©PG Andersson 1982    

Väl hemma i gamla Schweden kunde resan summeras sålunda: Brandenburg kan vi vara utan, men till Potsdam återvänder vi med glädje. Ja, staden är nästan lika trevlig som Erfurt. Dessutom har solen aldrig lyst lika varmt över oss som denna gång. Trots att vi klagade över en del (som hotelltrasslet) återvänder dock samma sällskap säkert som sedvanligt till TDR nästa år! LW.

Åter till Resor till DDR

-

Senast uppdaterad 5 februari 2005

Samtliga bilder och text (om inte annat anges) ©PG Andersson, 2005