Solförmörkelse 11 augusti 1999

Onsdagen den 11 augusti 1999 inträffade en total solförmörkelse över centraleuropa. Bilderna på denna sida visar solen som jag såg den i Karlsruhe. Stora delar av södra Tyskland hade den aktuella dagen mulet och regn. Detta gällde även för norra Baden men precis under förmörkelsen öppnade sig en lucka i molnen över de södra stadsdelarna i Karlsruhe. Bilderna är tagna från spårvagnshållplatserna Busenbach respektive Rüppurr Battstrasse.

Den första bilden visar den pågående täckningen av solen fångad mellan molnen ovanför Busenbach ca klockan 12.00.

Vädret blev sämre, solen försvann och regnet började falla i Busenbach. Jag omgrupperade då med hjälp av spårvagnen på linje S11 till Rüppurr där solen syntes genom molnen. Efter uppsättning av kamera och stativ på spårvagnshållplatsen kunde följande bild tas.

På bilden syns att molnen alltjämt är störande. Dessutom drabbades jag av filmbyte strax före förmörkelsen. Allt gick bra och solskuggan kom 12.37 som alla tabeller utlovade. Folk runt om var entusiastiska liksom undertecknad. Detta var en riktig upplevelse. Mörkret lade sig över Karlsruhe och bilarna körde med ljuset tänt.

Den totala solförmörkelsen varade i drygt 2 minuter. Därefter började solen åter visa sig och ljuset kom åter. Jag kan bara konstatera att mörker infaller endast då solen är totalt förmörkad. Även vid 99% förmörkelse råder relativt ljus dag. Kroppen upplevde det hela som om det var ett rejält åskväder på gång (som förmörkade solen).

Samtliga bilder tagna med Nikon kamera med zoomobjektiv 75-300 mm. Använd brännvidd är 300 mm på samtliga bilder. Som filter användes en exponerad färgfilm 6x9.


Samtliga bilder och text (om inte annat anges) ©PG Andersson, 1999