Trådbuss Landskrona


2 juli 2003

 
Kvällen den 2 juli körde för första gången på 14109 dagar åter en trådbuss på allmän gata i Sverige.

Landskronas egna bussar är försenade - men för att kunna slutprova kontaktledning och matarstation har en trådbuss av samma typ lånats av Ganz. Lånebussen tillhör Tallinn och skall skickas dit efter det att alla prov är gjorda i Landskrona.
 
Klockan 18.39 nådde Tallinnbussens första spröt den redan kl 18.22 spänningsatta kontaktledningen i Landskrona.
-

Klockan 18.40 nådde Tallinnbussens andra spröt den spänningsatta kontaktledningen och det var dags att för första gången sedan 14 november 1964 låta en trådbuss rulla på en gata i Sverige..
 
Klockan 18.45 sätts bussen i rörelse och några minuter senare ankommer den till stationen i Landskrona. Premiärförare blev fotografen - dvs webmaster för denna sida!
 
När provturen kommit till Skeppsbron hade allt fungerat väl. Efter ytterligare två rundor på linjen konstaterades att allt fungerad perfekt. I princip behövs inga fler provturer för att bekräfta anläggningens funktion. Ett resultat som visar att anläggningen verkligen byggts på ett yrkeskunning sätt.
 
Efter första provturen står här större delen av projektgruppen och kan glädjas åt en lyckad provtur. Kolonisterna norr om gatan kunde konstatera "Oj vad tyst den går - det är ju värt alla de "fula" stolparna!" Vid avspärrningen till höger i bilden är matarstolpen som förser hela linjen med 750 volt likström.

-

Samtliga bilder och text (om inte annat anges) ©PG Andersson, 2003